Joan Martí i Ventura, gestor cultural, i @SimonPerera, secretari de l'associació LGTB+ en ciència i tecnologia, PRISMA, presenten amb el museu barcelonès MEAM (Museu Europeu d'Art Modern) la primera exposició a Catalunya i l’Estat espanyol que interpreta el catàleg d’un museu en clau LGTB+. A partir de temes rellevants per al col·lectiu, com les persones trans, bisexuals, lesbianes i gays, la LGTBfòbia o l’Orgull, es fa un recorregut per l'art figuratiu contemporani, donant veu als diferents grups i individus que formen part del col·lectiu LGTB+.
Durant el mes de juny, se celebra cada any l'Orgull LGTBI+, en què les persones LGTBI+reivindiquem els nostres drets humans. El col·lectiu LGTBI+ o queer, que inclou persones transsexuals, homosexuals, bisexuals, intersexuals, asexuals i altres expressions i identitats de gènere i orientacions afectiu-sexuals no normatives, commemora aquest any el 50è aniversari dels disturbis de Stonewall, que van donar lloc el 28 de juny de 1969 a l'inici internacional de moviment LGTBI+.
Malgrat els recents avanços al nostre país i uns altres del nostre entorn en matèria d'igualtat i drets humans, les persones LGTBI+ encara es troben discriminades tant dins com fora de les nostres fronteres. Es produeixen centenars d'agressions anuals a persones LGTBI+ al nostre país, que fins i tot han portat al suïcidi de diverses persones en els últims anys, i realitats del col·lectiu com les relacions sexuals entre persones del mateix sexe o la transició de gènere es troben il·legalitzades, fins i tot castigades amb la mort, en una multitud de països.
En els últims anys, la celebració de l'Orgull LGTBI+ ha sortit dels circuits habituals de reivindicació multitudinària per a acostar les circumstàncies i les reivindicacions de les persones LGTBI+ a tota la població, aprofitant espais i equipaments urbans o culturals com a carrers o museus. Els museus tenen una gran capacitat d'influència en la societat, la qual cosa permet en aquest cas visibilitzar el col·lectiu LGTBI+ donant-li als assistents –sigui com sigui la seva orientació afectiu-sexual, la seva identitat o la seva expressió de gènere– l'oportunitat de descobrir realitats LGTBI+ que desconeixen. Malgrat les iniciatives reeixides precedents, com els recorreguts en museus de referència com el Prat, el Thyssen-*Bornemiszao el Museu Nacional de Ciències Naturals, ens enorgulleix que aquest sigui el primer museu espanyol que analitza el seu catàleg en clau LGTBI+, en forma d'exposició.
El Museu Europeu d’Art Modern (MEAM) és un entorn ideal per a dur a terme aquesta labor, emprant la seva col·lecció per a aproximar l'actualitat i les necessitats del col·lectiu LGTBI+al seu públic. La seva situació en l'avantguarda de l'art contemporani, entroncant amb la tradició figurativa, constitueix una oportunitat única per a mostrar la realitat del col·lectiu en el seu context històric.
A través de la col·lecció del MEAM, amb la col·laboració d'alguns artistes que han prestat les seves obres, l'exposició “Una mirada LGTBI+a la col·lecció del MEAM” planteja la realitat dels diferents membres del col·lectiu LGTBI+ a partir de les seves pròpies veus, com a interpretació de la col·lecció permanent del museu. Amb la col·laboració de més de 15 persones de realitats diferents dins del col·lectiu LGTBI+, hem seleccionat i comentat diferents obres relacionades amb una selecció de temes clau per al col·lectiu LGTBI+. Així, aquesta exposició és un exercici plural que trasllada al museu les veus i les inquietuds de tot el col·lectiu LGTBI+. La seva relació amb ells mateixos, la societat i les obres del museu és el que ha construït aquesta exposició.
Esperem que aquesta exposició pugui servir-te per a comprendre millor la realitat de tots els membres del col·lectiu. Que a través de l'art la societat, todes nosotres i vosotres, continuem aprenent a reclamar els nostres drets humans, a viure les nostres vides amb orgull i a respectar, valorar i promoure que otres ho facin.
Joan Martí i Ventura & Simon Perera del Rosario, comisaris.
L'exposició s'inaugurarà el 30 de maig a les 19 h al MEAM (carrer de la Barra de Ferro, 5, Barcelona), i podrà visitar-se fins el 7 de juliol, de dimarts a diumenges, de 11 a 19 h.